nácvik hygieny, učení kde sečůrá a kadí

14.08.2015 07:33

S čím musí páníček okamžitě doma začít je nácvik hygieny, aby se naše štěňátko naučilo a hlavně si pamatovalo, kde je místečko právě pro něj a i jeho vyměšování.  Nejlepší je samozřejmě chodit pravidelně ven a učit tomu, že venčení - venku je normální a běžná záležitost.  Mnohdy na to není čas, příležitost a také štěně potřebuje čůrat častěji než můžeme ven, tak je fajn určit místečko, poblíž pelíšku na to jej učit.  Pravda je, že z počátku je to trošku boj, kdo z koho.  Proto je pořeba si uvědomit, že dítě se to též nějakou dobu učí a nejde mu to okamžitě,  a i když už to umi, tak sem tam se to prostě nepovede. U štěněte je to stejné. 

Co není zrovna v bytě ideální jsou koberce, protože to je na nich brzy znát.  Proto, když máte doma koberce, vymezte místečko tam, kde kobeec není či položte velkou podložku, kus lina, něčeho co místečko štěněte ochrání.  Ale hlavně je třeba , se štěněti aktivně věnovat a učit jej to, napomínat , Ne nikdy bít, štěně neví proč to bylo a akorát se začne bát. Lepší je štěně jemně zatřepat za krkem, aby vědělo, že je něco špatně, zatřepat, je že zůstane stát na nohách, ne že odlítne. Fena, když jí štěně zlobí či provokuje, štípne jej a to hned ví, že něco vyvedlo. Snažte se postupovat po psím, ne lidském uvažování.


Já osobně jsem si velmi mnoho článků pročetla na internetu, protože mi nikdo nic raději neřekl, co kdybych si koupi štěněte rozmyslela.  Já to u mých, psích miminek dělám jinak. Vždy každému páníčkovi říkám, jak je to ve skutečnosti, co jej čeká a na co se připravit. I ukazuji, jak vypadá například i rozkousaná bota, sem tam doma něco je, či překousané nabíječky, aby si nemysleli, že si dělám srandu či přeháním. Každý to tak okamžitě pochopí a zjedná nápravu. U jednoho či dvou pejsků doma to není problém, v chovatelské stanici je to o něčem jiném.  proto také mnoho chovatelů má pejsky někde mimo byt, ale to já nedělám, u mě jsou tak lépe připraveni do nové rodiny a jsou skutečně až velmi družní, nebojí se  a ihned si s každým hrají. I tak upozorňuji, že doma se to změní, protože vše je pak jinak a že nový páníček musí mít chvilku trpělivost a chápat rozhozenost psychiky štěněte.  To se podá a bude opět fain.